'Stevig in je schoenen staan'


“Na 20 jaar een meer dan fulltime baan (in parttime uren) gedaan te hebben, besloot ik begin 2019 het roer om te gooien en volledig mijn inspiratie te volgen. Ondanks dat ik hiervoor veel zekerheden moest loslaten, voelde ik me niet eerder zo zeker over mezelf. En daar stond ik februari 2019 voor de deur van de Nederlandse Fotovakschool. Volledig uitgerust om de eerste dag van dit feestje (Basisopleiding Fotografie) te gaan rocken. Mijn camera & laptop zaten in mijn rugtas en in mijn hoge leren laarzen van Dr. Martens stond ik steviger in mijn schoenen dan ooit.”


In deze serie heb ik verschillende powervrouwen gefotografeerd die net als ik de afgelopen jaren hun zekerheden overboord hebben gegooid, niet de makkelijkste weg hebben gekozen of een belangrijke uitdaging zijn aangegaan. 


Elk van hen vanuit een eigen motivatie, maar met de gemeenschappelijke deler dat zij nu steviger in hun schoenen staan dan ooit. Op de foto dragen zij hun eigen Dr. Martens en staan ze op een plek waar zij zich het meest in hun kracht voelen!


Met enorme trots presenteer ik u mijn project:

'Stevig in je schoenen staan'

Renate van Mil Fotograaf

ANETTE DUIJVESTIJN


Anette is net als de overige geportretteerde meiden een echte powerhouse. Al ruim 27 jaar is zij werkzaam als fysio-manueel therapeut. Onlangs hakte zij echter de knoop door en gaf haar vaste inkomen en routine op, om een nieuwe weg te gaan bewandelen o.a. als psycholoog.


In 2014 begon Anet aan haar Bachelor Psychologie als een hobby en vanuit de overtuiging dat de psyche een grote rol speelt bij het ontstaan van lichamelijke klachten. Tijdens de studie raakte Anet steeds meer geïnteresseerd in het menselijk brein en menselijk gedrag, waardoor ze na haar Bachelor aan de Master Levenslooppsychologie is begonnen; een heel pittige opleiding.


Naast haar werk als fysio-manueel therapeut is Anet ook mede-eigenaar van een Pilatesstudio, waar ze ook een aantal lessen in de week verzorgd. En dan is ze ook nog moeder van 3 tieners en vrouw van een drukke ondernemer. Niet zo vreemd dat eind oktober 2019 haar energiepotje leeg was. In oktober legde zij met zo’n 50 anderen dik 500 km op de mountainbike af (van de Kilimanjaro in Tanzania naar de kust van Kenia) voor de Girls Empowerment Foundation. Dit was net de druppel, maar daarmee ook een stevige motivatie om haar carrière een andere wending te geven.

Anette Duijvestijn

ANNA NUNES


Anna heeft een achtergrond in de Biologie en Natuurbescherming. Tijdens haar laatste reis in 2017, gerelateerd aan een onderzoeksproject naar beboste gebieden, verbleef ze meerdere maanden bij één van de meest geïsoleerde stammen van West-Afrika. Tijdens haar verblijf maakte ze kennis met hun manier van leven,hun cultuur en tradities en hun wijsheid.


Haar ervaringen met deze mensen leerde haar over de rol van lokale gemeenschappen in het nastreven van een verbonden en duurzame samenleving. De mensen hadden haar dusdanig geïnspireerd dat Anna er voor koos haar zekerheden overboord te gooien en de mensen die ze in West-Afrika had ontmoet te gaan portretteren in prachtige (schilder)kunstwerken.


Met haar kunst wil ze inspirerende verschillen en verhalen delen die anders misschien onopgemerkt zouden blijven, en vooral om krachtige beelden te creëren die mensen met elkaar en deze planeet verbinden.


Om zelf dicht bij de natuur te blijven stapt Anna regelmatig op haar surfboard in de Scheveningse zee.

Anna Nunes

MELIKE PAMUK


Melike is met haar 20 jaar ook al een echte powervrouw. 4 jaar geleden handbalde ze nog bij VELO. Ze was hier echter een beetje uitgeleerd op handbalgebied en wilde graag naar Quintus. Quintus speelt hoger in de competitie en staat bekend in onze regio voor hun goede trainingen.


Tijdens een gesprek bij Quintus kreeg zij te horen dat ze welkom was bij het handbalvereniging, maar dat ze fysiek waarschijnlijk net te kort zou komen door haar bouw (aan de kleine kant en kleine handen).


Toch ruilde ze haar vaste basisplaats bij VELO in, om de uitdaging aan te gaan bij Quintus. Ook al begon ze hier in een 2e elftal, zonder basisplaats. Ze genoot optimaal van alle ontwikkelingen die haar werden aangeboden en ze greep ze met beide handen aan. Door al haar inzet en positieve energie veroverde ze een vaste basisplaats in het 2e elftal en mocht te regelmatig mee spelen in het 1e team van Quintus.


Inmiddels is ze ruim een half jaar uit de running door een blessure aan haar enkel, maar werkt ze hard aan haar terugkeer op het hoogste niveau.

Melike Pamuk

NIKKI FRANKE


Nikki past zeker in dit rijtje powervrouwen, ook al is zij net als de gemiddelde puber flink onzeker! Daarnaast is ze erg zachtaardig, bescheiden, snel afgeleid, rustig en geduldig. Allemaal fantastische eigenschappen als mens en dochter, maar in het dagelijks leven nogal eens een opstakel.


Nikki weet echter heel goed wat ze wil (voor de toekomst) en wat ze vind. Ze vind het heerlijk om model te staan en zou na haar opleiding hier dan ook graag haar beroep van maken. 


Daar waar veel mensen zich ongemakkelijk voelen voor een camera, voelt Nikki zich als een vis in het water. Tijdens een fotoshoot heeft zij ook geen moeite om zich te concentreren en komen veel van haar karaktereigenschappen goed van pas; de rust, haar geduld, maar ook haar vermogen om met iedereen een praatje te maken.


Dat ze goed weet wat ze wil, uit zich onder andere in haar kleding. Één van de items die hoog op haar verlanglijstje stond was een specifiek paar Dr. Martens. Ondanks dat ze verder niet heel merkgevoelig is, moesten dit de enige echte zijn! En met een brede glimlach staat ze nu elke dag ‘stevig in haar schoenen’.

Nikki Franke