De kracht van herinneringen


Na het overlijden van mijn schoonvader werd mij weer eens duidelijk hoeveel herinneringen foto's oproepen. Oude foto's van vroeger, familieportretten, recente portretfoto's (gemaakt voor mijn opleiding). Allemaal hebben ze een verhaal, zo dierbaar, nu nog meer ... en stuk voor stuk brachten ze een lach bij een traan.


Zo kwamen we een familieportret tegen van 40 jaar geleden. Meiden een grote bos met krullen, mooi wijd getoupeerd. 'Lelijk' en 'poedelhaar', noemde onze kids dat. En de jongens een snor en helaas pijnlijk duidelijk MEER haar! Bij sommige foto's van nog verder terug, kwamen heel grappige en soms niet eerder vertelde verhalen naar boven, die op zo'n moment heerlijk zijn om met elkaar te delen.


Ook een heerlijke herinnering en prachtig collage hangt in de huiskamer bij mijn schoonouders, een collage met foto's van een jaar of 6 geleden. Ze waren toen 50 jaar getrouwd en op de feestdag hebben we verschillende portretten laten maken van OPA & OMA met kinderen, met kleinkinderen en de hele groep bij elkaar. Van deze foto en de herinneringen aan het feest genieten we nog elke dag.


Een heel bijzonder moment was het in de week na het overlijden van mijn schoonvader, toen mijn schoonzussen vroegen of ze een foto die ik van 'OPA' had gemaakt mochten gebruiken voor de rouwkaart. Natuurlijk mochten ze dat ... ik vond het juist een enorme eer. Ik had deze foto gemaakt van mijn schoonvader tijdens de Basisopleiding Fotografie, toen ik het project 'This is ME' had bedacht. Hij was ontzettend trots om mij en mijn keuze om voor de fotografie te gaan, zoals hij trots was op al zijn kinderen en kleinkinderen.


Naast de foto's van mijn schoonfamilie kwam ik ook bovenstaande foto van mijn eigen jeugd tegen. Deze is van de kleuterschool. Ik ben de PIPO in het midden en aan de linkerkant mijn vriendinnetje (nog steeds) ... ook een prachtige PIPO. Deze foto herinnerde mij eraan dat ik alweer 40 jaar vriendinnetjes ben met deze paarsharige PIPO. Misschien toch eens tijd om eens een nieuw portret van ons samen te laten maken :-)