FRUIT fotografie &BINKIE


Binnenkort heb ik een FOOD fotosessie gepland. Of eigenlijk een FRUIT fotosessie. Hierbij ga ik 3 modellen fotograferen met fruit. Zoals voor elke thema-shoot heb ik hiervoor een moodboard gemaakt, zodat mijn MUAH (Mariska Stuij) en mijn modellen een idee hebben van wat ik samen met hen wil creëren.

 

Wanneer ik bij een fotoshoot gebruik maak van producten zoek ik altijd even online hoe ik deze producten het beste tot hun recht kan laten komen. Dit keer kwam ik op een site van een collega-fotograaf een heel interessant artikel tegen (https://fotowedstrijd.club/ - voor het hele artikel incl. voorbeelden kijk op deze site).

 

Mocht het jou ook leuk lijken om eens fruit te fotograferen. Lees dan de onderstaande tips, die ik voor jou heb geselecteerd uit het artikel:

 

1. Snijd door

Fruit is aan de buitenkant mooi, maar veel soorten zijn van binnen nog veel mooier. Snijd daarom je fruit open en ontdek een andere kleur, patronen, lijntjes, pitjes, kamertjes en andere toffe vormen om te fotograferen. Ook leuk: snijd plakjes en leg ze op een glasplaat. Schijn met een lamp van onder op de glasplaat zodat je fruit licht gaat geven!

 

2. Focus op de details

Fotografeer fruit eens van dichtbij. Of ga nog verder en maak er een macro van. De details in vormen en structuren zijn interessant om te bestuderen en daardoor ook leuk om in je fotografie mee te experimenteren.

 

3. Speel ermee

Zet eens een vriendin voor de camera of maak een zelfportret waarbij je speelt met fruit. Een part watermeloen wordt een lachende mond, plakjes komkommer op je ogen zijn superrelaxt of schiet met een banaan. Doe eens gek en gebruik je fruit op een andere manier dan voedsel.

 

4. Gooi in het water

Zorg voor een grote glazen bak met water, een grote vissenkom of aquarium. Richt lampen op het water en gooi je fruit in de bak. Van de eerste aanraking met het water tot de onderdompeling met luchtbelletjes is elke foto de moeite waard. Zet je camera wel op een statief, want je moet ik korte tijd heel veel scherpe foto's maken. Eenmaal de smaak te pakken gaat het steeds beter en worden je fruitfoto's steeds gaver!

 

5. Keep it simple

Niet zoveel zin om alles overhoop te halen? Hou het dan simpel, dat kan natuurlijk ook. Maar maak het wel een beetje spannend. Dus in plaats van fruit in het water gooien zoals bij nummer 4, kun je het ook in water leggen of erop laten drijven. Of je pakt een stuk fruit en legt dat op een contrasterende ondergrond. Je kan het fruit pakken zoals het is, lekker makkelijk, maar je kunt een eenvoudige compositie ook combineren met een van de andere suggesties, zoals doorsnijden en dan pas fotograferen. Wees altijd creatief, ook als je het simpel houdt.

 

6. Bevries het

Dit is ook een leuke! Fruit invriezen zodat er ijskristallen op komen levert je fruitfoto's op die verrassen. Vooral als ze net uit de vriezer komen, want dan zie je de kou als damp eraf komen. Een lastig klusje om dat goed te fotograferen, maar erg leuk om te doen, probeer het maar. En als je wat langer wacht ontdooit het ijs en krijgen de vruchten pareltjes, wow!

 

7. Doe eens exotisch

Appels, peren, aardbeien zijn makkelijk, want die zijn altijd verkrijgbaar. Maar wat dacht je van papaya, granaatappel, kokosnoot of drakenfruit? Van buiten weet je niet van je binnen kunt verwachten. Maak ze open en speel in je fotografie met de schat aan kleuren, patronen en structuren. 

 

En dan tot slot wat technische tips

 

Overbelichten

Eten ziet er lekkerder uit wanneer de foto net iets overbelicht is. Zo ziet het er namelijk verser uit. Kijk dus of je een stop (of anderhalf) kunt overbelichten zonder dat er hierbij overbelichte delen in je foto komen.

 

Make-up voor je fruit foto

Als je een model fotografeert gebruik je ook make-up om haar net nog wat mooier te maken. Dit kun je ook doen bij food fotografie. Als je groente en fruit wilt laten glinsteren kun je het licht vernevelen met wat water. Hierdoor krijgt het meer glans en lijkt het verser. Een doosje fruit of sla dat al een paar dagen in de koelkast ligt, kun je nooit meer vers en smakelijk op de foto krijgen, hoeveel water je er ook op sproeit!