GROEPSFOTOGRAFIE

out of my comfortzone


Iedere fotograaf heeft zo zijn eigen specialiteiten; talenten en voorkeuren. Zo fotografeer ik het allerliefst ‘BINKIES’ (sterke vrouwen/mannen) 1 op 1 in mijn fotostudio. Zo nu en dan wil ik mezelf echter uitdagen, door mezelf te wagen aan een andere specialiteit. Bijvoorbeeld het fotograferen van een familie of gezin, een fotoshoot met alleen natuurlijk licht of zelfs een combinatie hiertussen. Voor mij is dit een uitdaging, ik zie dit als een stukje persoonlijke en professionele ontwikkeling. Voor de geportretteerde is deze foto echter niet een uitdaging maar meestal een heel waardevolle herinnering. Als ik een opdracht aanneem, waar ik nog niet zoveel ervaring in heb, ga ik mijzelf hier uiteraard zo gedegen mogelijk op voorbereiden. Voor mij betekent dit theoretische en praktische tips online opzoeken en heel veel oefenen, zodat de techniek me eigen wordt.


Vanuit mijn opleiding aan de Fotovakschool weet ik nog dat wanneer je meer (bijv. een grote groep mensen) scherp wil hebben in een foto, je het diafragma zo klein mogelijk houdt (hoog diafragma getal). Nadeel hierbij is dat er minder licht binnen komt, en ook je achtergrond scherp blijft. Geen probleem op een zeer lichte dag, met een volledig stilstaand beeld. Maar in alle andere gevallen zal je dit licht moet compenseren door een hoger ISO getal of een langere sluitertijd.

In mijn zoektocht naar andere tips kwam ik op de site van een collega fotograaf een tip tegen, die we ook op de Fotovakschool hadden geleerd, maar die een beetje wegzakt was. Je kan namelijk ook je scherpte-diepte vergroten (meer scherp krijgen op de foto) door meer afstand te nemen van je onderwerp. En hoe je dat doet? Als je een grote groep mensen gaat fotograferen (met een grote diafragma – laag getal) dan moet je eerst zorgen dat je de hele groep in beeld krijgt; van top tot teen. Vervolgens doe je nog een grote stap naar achteren. Hierdoor vergroot je namelijk het ‘SCHERPE GEBIED’. Dit scherpe gebied is de scherpe lijn die horizontaal en verticaal over het beeld loopt. Alles en iedereen die zich in dit ‘SCHERPE GEBIED’ bevindt is scherp. Omdat het ‘SCHERPE GEBIED’ zich verdiept als jij een paar stappen naar achteren doet, kun je je modellen in bijvoorbeeld 3 rijen opstellen. Vervolgens stel je scherp op iemand in de middelste rij.


Als je vervolgens de achtergrond niet helemaal scherp in beeld wilt krijgen, waardoor de focus meer naar de geportretteerden gaat, moet je zorgen dat de modellen een stukje van de achtergrond afstaan. Hoe verder de modellen van de achtergrond af staan, hoe waziger de achtergrond zal worden. LET OP!!! Zorg dat je modellen vergenoeg van de ‘foto-rand’ afstaan, want de randen zijn altijd onscherp bij het gebruik van een groot diafragma.