BEELDTAAL in de FOTOGRAFIE


Foto's zijn er heel veel, goede foto's heel wat minder. Een foto maken is ook niet moeilijk, maar fotografie zo inzetten om je doel te bereiken, dat is een heel ander verhaal. Mijn verhaal!


Of eigenlijk … jouw verhaal!


Goede foto's vertellen verhalen; in één oogopslag kun je met foto's heel veel vertellen over wie je bent. Een krachtig portret op je LinkedIn, een foto impressie van een werkdag voor je website of een foto van een model die je producten gebruikt: allemaal vertellen ze iets over jouw en/of je bedrijf.


Welke stijl kies je? Welke personen, locatie, attributen, sfeer, et cetera? Het maken van een foto begint al lang voordat de camera tevoorschijn wordt gehaald, er wordt heel veel bepaald in de brainstormfase. Welk karaktereigenschap wil in beeld brengen? Welke beeldtaal versterkt jouw verhaal en hoe zetten we die in de volle breedte in? Hoe wordt jij of jouw bedrijf herkenbaar voor je (potentiële) klant? Hoe 'blijf je hangen’? Ik vind het super leuk om je te helpen, jouw verhaal vorm te geven en vast te leggen in krachtige fotografie.


Hoe werkt beeldtaal eigenlijk?

Voorbeeld: een portret van een vrouw. Van deze vrouw kan ik de kwetsbaarheid in beeld brengen of juist haar zelfbewuste kant. Bij fotografie kies je dus niet alleen het wat, het onderwerp, maar ook de manier waarop, ‘het hoe’ je iets in beeld brengt. Het wat (onderwerp) en het hoe (beeldtaal) bepalen samen het verhaal van een foto!


Bij een boek vormen een aantal elkaar opvolgende gebeurtenissen het totaalbeeld van een verhaal. Bij een foto is het beeld er echter in één keer. Maar hoe vertel je dan het verhaal? Een fotograaf bedient zich niet van woorden maar van beeldelementen om ‘het verhaal’ te vertellen.


Er zijn drie ‘soorten’ beeldelementen:

• Omstandigheden

• Compositie

• Techniek


Bij omstandigheden denken we aan het soortlicht en de lichtrichting bijvoorbeeld tegenlicht, strijklicht, de toon, contrasten, textuur of materiaalweergave, het moment of tijd van de foto.


Bij de compositievorm heb je bijvoorbeeld een centrale compositie of juist een decentrale compositie, of bijvoorbeeld overall. Ook het kader, de lijnwerking, het perspectief e.d. spelen een rol in de compositie.


Bij techniek kun je denken aan o.a. objectiefkeuze, diafragma, zwart-wit of kleur, structuur van afdrukpapier en presentatievorm. Ook een manipulatie vooraf bij de opname of achteraf met behulp van Photoshop kan een fotograaf toepassen om ‘het verhaal te vertellen’.


Wil je informatie over wat ik voor jou of jouw bedrijf zou kunnen betekenen? Neem dan contact met mij op via de CONTACT-pagina, via e-mail of Instagram. Dan kunnen we hier een keer over brainstormen …